Banán neskladujte pri inom ovocí. Viete, prečo sa to nemá robiť?
18. 9. 2024, 8:00
Vedeli ste, že banány treba držať bokom od ostatného ovocia či zeleniny?
Ľudia sa učia celý život. Používateľ Tipperk na sociálnej sieti TikTok zverejnil video, ktoré zachytávalo jeho pokus s banánmi. Uskladnil ich štyrmi rôznymi spôsobmi. Na jednom ovinul stonku mokrým papierovým obrúskom, ďalšiemu obalil stonku plastovou fóliou, tretí umiestnil do chladničky a štvrtý jednoducho na kuchynskú dosku.
Banánu v chladničke sa viedlo najhoršie a zhnedol oveľa rýchlejšie než ostatné banány. Celkovým víťazom porovnania sa ale stal banán, s ktorým Tipperk nerobil nič zvláštne. V podstate tak ukázal, že rady, ktoré nájdete na internete, sú pravdivé. Banány treba uchovávať na suchom mieste a určite ich nedávať do chladničky.
Možno ste však o skladovaní banánov nevedeli jednu podstatnú vec. Treba ich držať oddelené od zvyšného ovocia i zeleniny. Vypúšťajú totiž do ovzdušia etén, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie plodín. Oslabuje steny buniek, podporuje premenu škrobov na cukry a znižuje kyslosť. A zatiaľ čo niektoré plody ako banány etén uvoľňujú, iné ho absorbujú. To má za následok, že rýchlejšie dozrievajú a neraz sú až prezreté či dokonca zhnijú. A práve preto je vhodné mať banány ďalej od ostatných plodov.
Mimochodom, vo svete sa ročne vypestuje vyše 100 miliónov ton banánov a sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Pravdou ale je, že pomerne rýchlo hnednú a ak nevystihnete správny čas na ich konzumáciu, môže sa stať, že poputujú do odpadu.
Dozrievanie môžete spomaliť, ak ich umiestnite na tmavé miesto s teplotou asi 12 stupňov Celzia. Spomalí sa tak vylučovanie eténu a tým aj proces zretia. A ak viete, že banán nestihnete zjesť, pokojne ho umiestnite do chladničky. Na priamu konzumáciu už síce nebude príliš vhodný, ale poslúži do chutného koktejlu či na prípravu domácej zmrzliny.