Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Banán neskladujte pri inom ovocí. Viete, prečo sa to nemá robiť?

Reklama
magazin.sk

Noel

Editor

Vedeli ste, že banány treba držať bokom od ostatného ovocia či zeleniny?

Ľudia sa učia celý život. Používateľ Tipperk na sociálnej sieti TikTok zverejnil video, ktoré zachytávalo jeho pokus s banánmi. Uskladnil ich štyrmi rôznymi spôsobmi. Na jednom ovinul stonku mokrým papierovým obrúskom, ďalšiemu obalil stonku plastovou fóliou, tretí umiestnil do chladničky a štvrtý jednoducho na kuchynskú dosku.

Banánu v chladničke sa viedlo najhoršie a zhnedol oveľa rýchlejšie než ostatné banány. Celkovým víťazom porovnania sa ale stal banán, s ktorým Tipperk nerobil nič zvláštne. V podstate tak ukázal, že rady, ktoré nájdete na internete, sú pravdivé. Banány treba uchovávať na suchom mieste a určite ich nedávať do chladničky.

Možno ste však o skladovaní banánov nevedeli jednu podstatnú vec. Treba ich držať oddelené od zvyšného ovocia i zeleniny. Vypúšťajú totiž do ovzdušia etén, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie plodín. Oslabuje steny buniek, podporuje premenu škrobov na cukry a znižuje kyslosť. A zatiaľ čo niektoré plody ako banány etén uvoľňujú, iné ho absorbujú. To má za následok, že rýchlejšie dozrievajú a neraz sú až prezreté či dokonca zhnijú. A práve preto je vhodné mať banány ďalej od ostatných plodov.

Mimochodom, vo svete sa ročne vypestuje vyše 100 miliónov ton banánov a sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Pravdou ale je, že pomerne rýchlo hnednú a ak nevystihnete správny čas na ich konzumáciu, môže sa stať, že poputujú do odpadu.

Dozrievanie môžete spomaliť, ak ich umiestnite na tmavé miesto s teplotou asi 12 stupňov Celzia. Spomalí sa tak vylučovanie eténu a tým aj proces zretia. A ak viete, že banán nestihnete zjesť, pokojne ho umiestnite do chladničky. Na priamu konzumáciu už síce nebude príliš vhodný, ale poslúži do chutného koktejlu či na prípravu domácej zmrzliny.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Noel

Editor
Cestovanie, história a technológie. To sú tri veci, o ktorých píše najradšej, no keď treba, rád na Magazíne zaskočí s autorstvom do akejkoľvek z rubrík.