Surové kešu
Táto informácia vás určite prekvapí. Vedeli ste, že surové kešu orechy sú jedovaté? Aj keď ste si ich nedávno kúpili v supermarkete, určite boli pražené. Kešu orech rastie na spodnej strane hlavného plodu. Má niekoľko ochranných vrstiev, ktoré sú toxické a majú zabrániť zvieratám, aby sa nimi kŕmili. K tomu treba pripočítať dvojitú ochrannú vrstvu plnú kyseliny anakardovej, ktorá pri kontakte s kožou spôsobuje popáleniny. Na to, aby sa zo semien stali jedlé orechy, musia prejsť pražením. Surové kešu orechy sú jedovaté i počas zberu a na ľudskú kožu majú podobný efekt ako brečtan. Nebezpečné je tiež vdychovanie výparov surových orechov, ktoré môžu poleptať pľúca.

Krvavé mušle
Už samotný pohľad na „pochúťku“ varuje. Telo mušle (arka šupinatá) je totiž krvavočervené vďaka vysokému obsahu krvného farbiva hemoglobínu. Napriek tomu je to gastronomická pochúťka v mnohých častiach sveta, najmä v Číne. Tento mäkkýš dokáže denne prefiltrovať až 40 litrov vody, čo je spôsob jeho obživy. Lenže práve tu číha najväčšie riziko - mäkkýš zachytí širokú škálu baktérií a vírusov, ktoré sú pre človeka nebezpečné. Až v 15 percentách je prenášačom žltačky, brušného týfusu či úplavice. V Šanghaji pred časom v dôsledku konzumácie mušlí ochorelo vyše 300-tisíc ľudí a 30 ich zomrelo. Nečudo, že dovoz mušlí do Európy a USA je zakázaný. 

Medúza Nomura
Nomura je obrovský druh medúzy, ktorý dorastá do veľkosti až dvoch metrov a váži neuveriteľných 200 kíl. Stretnutie s  ňou môže znamenať okamžitú smrť. Napriek tomu niektorí rybári medúzy lovia kvôli konzumácii. Najmä v Japonsku ich považujú za výnimočnú lahôdku. Mäso z medúzy zvyčajne nie je toxické, ak ho precízne pripravíte. Za žiadnych okolností ho však nemôžete jesť surové. Musíte ho dôkladne uvariť, inak do tela dostanete poriadnu dávku toxických látok. Otrava sa prejavuje svrbením, silným opuchom, bolesťou, zápalom a nakoniec smrťou. Napriek týmto rizikám kuchári s dôkladným výcvikom dokážu mäso bezpečne pripraviť. V Japonsku existuje dokonca spoločnosť, ktorá vyrába z medúzy vanilkovú zmrzlinu.

Ovocie ackee
Ovocie pochádza pôvodne zo západnej Afriky a je národným ovocím Jamajky. Na konzumáciu je určená len dužina, pretože tmavá bobuľa (semeno) a šupka obsahujú jedovatý hypoglycín, ktorý spôsobuje silné zvracanie, delírium či toxickú hepatitídu. Pre organizmus sú tieto stavy natoľko vyčerpávajúce, že neraz spôsobia smrť. Štatistiky hovoria o 20 až 50 prípadoch úmrtiach ročne. Preto sa môže konzumovať iba dobre dozreté ovocie a neodporúča sa otvárať ho násilím, lebo nebezpečný je už kontakt so šupkou. Najideálnejšie je, keď sa ackee otvorí samo. Vtedy je dužina bezpečná a veľmi chutná.

„Živé“ chobotnice
Toto jedlo je skutočne skúškou odolnosti a trúfalosti. Juhokórejská delikatesa sannakji, je pokrm z čerstvých živých chobotníc, ktoré pred konzumáciou nakrájajú na kúsky a podávajú na rôzne spôsoby s rôznymi prílohami. Problém je v tom, že chápadlá sa na tanieri stále hýbu, čo je nielen odpudzujúce, ale mnohokrát životu nebezpečné.

Aj po oddelení od tela chobotnice majú stále silu a môžu spôsobiť upchatie krku. Odborníci ich preto odporúčajú pred prehltnutím čo najdôkladnejšie požuť. Ročne dochádza asi k piatim prípadom úmrtia udusením pri konzumácii sannakji.

Jedovatá cassava
Možno neviete, čo je cassava, ale existuje veľká šanca, že ste ju aspoň raz v živote ochutnali. Ide o tropickú koreňovú zeleninu, známejšiu pod názvom tapioka. Pri cassave je dôležité dlhé varenie, pretože surová alebo nedovarená má devastačné účinky na tráviaci systém. Surová cassava obsahuje toxín linamarin, ktorý sa v tele mení na smrtiacu formu kyanidu zvanú kyanogénny glykozid. V menej rozvinutých častiach sveta, kde plodina tvorí veľkú časť stravy už zabila mnoho ľudí. V roku 2005 napríklad po konzumácii nedostatočne tepelne spracovanej cassavy zomrelo 27 detí na jednej z filipínskych škôl.