Reklama

10 zaujímavých faktov o jablku: Poznali ste všetky?

Few,Red,And,Green,Apples

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kolegovia z redakcie Život vám prezradia desať zaujímavých faktov o jablku.

1. Obsahuje vyše 30 minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo a mangán. V jednom veľkom jablku je päť gramov vlákniny.

Pokračovanie na ďalšej strane...

2. Jablkový závin je najobľúbenejší koláč na svete.

Pokračovanie na ďalšej strane...

3. Niekoľkoročný výskum talianskych a francúzskych expertov potvrdil, že konzumácia jedného jablka denne výrazne znižuje riziko vzniku nádoru. Pri rakovine hrubého čreva, druhom najčastejšom onkologickom ochorení na Slovensku, o 20 percent!

Pokračovanie na ďalšej strane...

4. Bieli chrup, ale pozor, rada našich babičiek vyčistiť si pred spaním zuby jabĺčkom neplatí. Kyseliny obsiahnuté v ňom môžu poškodiť sklovinu.

Pokračovanie na ďalšej strane...

5. V rámci štúdie Technickej univerzity v Grazi v Rakúsku vedci porovnávali jablká pestované v biorežime s konvenčnými. V oboch objavili zhruba rovnaký počet baktérií, ale v bioplodoch bolo ich spektrum oveľa pestrejšie.

Pokračovanie na ďalšej strane...

6. Neobsahuje cholesterol ani sodík.

Pokračovanie na ďalšej strane...

7. Čerstvé jablká plávajú na vode.

Pokračovanie na ďalšej strane...

8. Každoročne sa na celom svete vypestuje vyše 50 miliónov ton jabĺk. Najväčší producenti sú Čína a USA.

Pokračovanie na ďalšej strane...

9. Ideálne miesto na skladovanie jabĺk je pivnica. Na balkóne by sme ich mali chrániť pred prípadným mrazom aj slnečnými lúčmi. Krátkodobo ich možno uložiť do chladničky.

Pokračovanie na ďalšej strane...

10. Prvé plody jabloň vyprodukuje po štyroch až piatich rokoch. Stromy sa bežne dožívajú 60 až 80 rokov, niekedy aj viac ako sto rokov.

AUTOR: Jaroslav Jiřička, týždenník květy

Vyberáme pre vás niečo PLUS