Banán a jeho živiny
Netreba zrejme opakovať, že konzumácia banánov, rovnako ako ostatných ovocných či zeleninových plodov, je veľmi zdravá. Ako čistý produkt prírody v sebe žltý banán skrýva množstvo živinových pokladov a asi ste ani netušili, že ich zjete ešte viac, ak nevyhodíte spomínané vlákna na plode.
Zdravé ´nitky´
Vedecky sa tieto vlákna nazývajú floémy, teda niečo ako cievne zväzky, tkanivá. Pre banán ide o spôsob, ako interne prepravovať živiny potrebné na dozretie a prebieha tu fotosyntéza. Môžeme pokojne hovoriť o žilách tohto ovocia, ktoré musí mať k správnemu rastu a správnej chuti.
Vyhodiť, či zjesť?
Banánových nitiek sa obávať netreba, pokojne ich skonzumujte. Sú mäkké a chuťovo podobné ako samotný plod. Dokonca prezrádzajú, kedy je banán dostatočne zrelý - keď sa vlákna neodliepajú spolu s olúpanou šupkou, ešte by zniesol chvíľu na dozretie. Ak sa nitky ľahučko lúpu, banán je ideálny na jedenie.
Banánové nápady
Toto ovocie jedzte čerstvé, ale skvelo sa hodí aj do pečenia. Môžete si z neho pripravovať nápoje a hustejšie smoothie, často je základom kaší. Svojou sladkou chuťou totiž môže nahradiť aj cukor, takže už netreba dosládzať. No a čo je najlepšie, banánom zväčša nepokazíte žiadne kulinárske improvizácie.