Gazdovia z obce Lunel-Viel podávajú svojim kravám mok z hrozna. Argumentujú princípom, že ak francúzske hovädzie mäso výborne chutí, s fľašou Saint-Genies des Mourgues sa jeho chuť môže len zlepšiť.

Miestny farmár Claude Chabellier začal s takýmto prikrmovaním kráv v roku 2012 a pokračuje v ňom dodnes. Hovorí, že takéto hovädzie je ľahké, pekne sfarbené a veľmi chutné. Dvom kravám druhu Angus a jednej druhu Camargue dávali zmes zo zvyškov hrozna, jačmeňa a sena a súčasne asi dva litre vína denne. 

Pivo miesto vína
Vedci v Austrálii už dávnejšie poukázali na súvislosť medzi kravami kŕmenými vinohradníckymi zvyškami a zvýšením produkcie mlieka. Niektorí belgickí farmári zase prikrmujú hovädzí dobytok pivom už najmenej desať rokov. Robia to aj v Japonsku, kde vďaka pivu vzniklo slávne vysokodojivé plemeno Kobe.

Francúzski špecialisti na potravinárstvo hovoria, že pivo a víno sa môžu zdať ako odklon od štandardnej potravy pre dobytok, ale množstvá alkoholu nie sú príliš vysoké a prežúvavce navyše metabolizujú alkohol bez väčších ťažkostí. 

Len pre boháčov
Zakladateľ regionálnej značky „Vinbovin“ (voľne: kravské víno) Jean-Charles Tastavy povedal, že zvieratám neškodí až liter a pol za deň, teda množstvo, ktoré u človeka zodpovedá dvom alebo trom pohárom.

Jedinou nevýhodou sa zdá byť cena – vlaňajšia skúšobná prevádzka strojnásobila náklady na krmivo a zvýši ceny najlepšieho hovädzieho mäsa na sumu blízku sto eur za kilogram. Chabellier a ďalší poľnohospodári dodávajú takéto mäso len luxusným reštauráciám.

Francúzi hovoria, že lepšia chuť hovädzieho mäsa nevzíde z toho, ak do stravy pre zvieratá pridáme chémiu. Doktori odporúčajú ľudským pacientom občasný pohárik vína, takže liter denne pre francúzsky hovädzí dobytok môže len prospieť  jeho kondícii.

Pre ovce jablká


Mäsiarstvo z britského Southportu vlani v reklame oznámilo, že začína predávať bravčové mäso z ošípaných kŕmených pivom a obilím použitým pri výrobe piva, ktoré, ako  sa hovorí, zlepšuje štruktúru mäsa.

Poľnohospodári vo Veľkej Británii sa netaja tým, že kŕmia dobytok druhu Wagyu až 40 pollitrami piva denne v snahe napodobniť chuť japonského hovädzieho dobytka Kobe.

Za najlepšie krmivo pre kurčatá sa považuje kukurica, no mnohí gazdovia prisahajú, že lepšiu chuť mäsa zabezpečí, keď sa hydina pasie na zelenej tráve. A ak pred zarezaním kŕmite ovce jablkami, môžu osladiť a zmierniť chuť baraniny.