Redefine Meat používa vlastnú patentovanú technológiu 3D tlače, pomocou ktorej je schopný vyrobiť bezmäsitý steak. Ten vyzerá celkom rovnako ako skutočný steak. Nielen na pohľad, ale aj textúrou, a čo je najdôležitejšie: chuťou. Startupu sa tento husársky kúsok podaril vďaka spolupráci s mäsiarmi, kuchármi a švajčiarskou firmou Givaudan, ktorá sa okrem iného zaoberá výrobou aróm.

Takzvaný Alt-Steak (alternatívny steak) vzniká miešaním troch zmesí: Alt-Muscle (alternatívna svalovina), Alt-Fat (alternatívny tuk) a Alt-Blood (alternatívna krv). 3D tlačiareň tieto látky vrství na seba a vyrába udržateľným spôsobom steak s vysokým obsahom bielkovín bez obsahu škodlivého cholesterolu, ktorý sa pripravuje a chutí rovnako ako steak z mäsa.

„Význam presnej 3D tlače spočíva v dosiahnutí presne takej textúry, farby a chute, akú sme chceli dosiahnuť,“ uviedol v jednom z rozhovorov šéf startupu Eschar Ben-Shitrit. „Už od počiatkov našej firmy sme sa zameriavali práve na steak, ktorý je na západe hlavnou hnacou silou mäsiarskeho priemyslu. Bolo nám však jasné, že ak chceme, aby sa náš produkt presadil, musí byť nielen špičkovej kvality s požadovanými nutričnými vlastnosťami, ale chuťovo sa nesmie dať rozoznať od mäsa.“

a
Zdroj: Rdefinemeat.com

Aj preto Redefine Meat musel vyvinúť technológiu, ktorá sa v potravinárskom priemysle nikdy predtým neobjavila. Výhodou takéhoto steaku je najmä fakt, že na jeho výrobu sa spotrebuje oveľa menej surovín, než treba na získanie jedného steaku z kravy. A „vyrastie“ tiež oveľa rýchlejšie.

Steak z 3D tlačiarne nedávno firma promovala aj cez šéfkuchára Assafa Granita, ktorý uviedol, že nový vynález je chuťovo prakticky totožný so steakom z hovädziny. Môže ísť len o marketingový ťah, a tak bude zaujímavé sledovať, ako sa táto technológia v budúcnosti uchytí na trhu. Ktovie, možno sa vás už o pár rokov čašník spýta: „Chcete normálny steak, alebo vytlačený?"