MENU
Menu
Facial Recognition System concept.

Techmag Moderné technológie sú hrozbou rovnováhy zmyslového vnímania

Hoci najdôležitejšími zmyslami človeka je zrak a sluch – dotyk, chuť a čuch sú zmyslami emocionálnejšími, ktoré poskytujú človeku nemenej dôležité informácie o svete okolo neho. Psychológovia z Oxfordu tvrdia, že moderné technológie práve emocionálne zmysly potláčajú a spôsobujú nerovnováhu prebytkom zrakového a sluchového smogu.

Zmysly fungujú v súlade, takže keď niečo jeme, vnímanie chuti je ovplyvnené aj zrakom (vzhľad pokrmu) a sluchom (zvuky, ktoré pri konzumácii počúvame). Jeden a ten istý pokrm či nápoj môžu pod vplyvom rôznych tónov a zvukov chutiť inak – sladšie, kyslejšie alebo horkejšie. Čo je ale v poslednej dobe stále zreteľnejšie, je fakt, že moderné technológie bombardujúce náš mozog zrakovými a sluchovými stimulmi potláčajú funkcie čuchu, chuti a dotyku.

„Moderné technológie uprednostňujúce zrak a sluch nad ostatnými zmyslami predstavujú skutočnú hrozbu. Nie je pochýb o tom, že ľudia potom hovoria o nerovnováhe zmyslového vnímania. Racionálnejší zrak a sluch sú vystavené väčšej informačnej stimulácii, zatiaľ čo emočnejšie zmysly sú zanedbávané. Preto vzniká nerovnováha. Ľudia sa sťažujú na príliš veľa informácii, ale keď to rozlúštime, je to hlavne príliš veľa vizuálnych informácii a príliš hluku, ale nikto sa nesťažuje na veľa pachov, veľa dotykov či príliš výraznú chuť. Byť v kontakte so svojimi emocionálnymi zmyslami je výhodné pre celkovú pohodu a zdravie a pomáha nám to udržiavať zmysly v rovnováhe,“ vysvetľuje profesor Charles Spence z Oxfordskej univerzity v rozhovore pre denník Metro.

Ten sa zaoberá psychológiou ľudských zmyslov a tiež dokázal, že rôzne druhy hudby či zvukov ovplyvňujú napríklad vnímanú chuť vína. Vysoké tóny prospievajú bielym vínam, ale hlbšie mužské zbory vínam červeným. Rovnako tak pri dotyku hrubých látok vnímame lepšie ostrú a kyslú chuť, pri dotyku jemných a zamatových predmetov skôr sladkú. Ideálnou stimuláciou pre čuch, chuť a hmat sú joga, cvičenie, pohyb v prírode, prechádzka v lese či na rozkvitnutej lúke. A tiež konzumácia jedál v pokoji bez sledovania akýchkoľvek audiovizuálnych médií.

DISKUSIA
20.6. 2018 12:30
Diskusia