Kávová plantáž Camocim má rozlohu len 50 hektárov a patrí k najmenším v Brazílii. Napriek tomu dosahuje jej majiteľ slušný zisk a to vďaka tomu, že vyrába mimoriadne vyhľadávanú a tým pádom aj drahú kávu. Jej príbeh začal v roku 2000, keď Henrique Sloper de Araújo zistil, že má plantáž zamorenú vtákmi, ktoré v Brazílii volajú „jacu“. Patria medzi ohrozené a v krajine sú chránené, Araújo však vedel, že kávové zrná nekonzumujú, a tak predpokladal, že čoskoro odídu.

Lenže vtákom z nejakého dôvodu Araújove zrná zachutili. Muž už považoval svoj biznis za stratený, nevedel, ako sa zvierat zbaviť. Tie sa mu však za stravu oplatili nečakaným a vrchovatým spôsobom.

Araújo bol v mladosti vášnivým surfistom a hľadanie vĺn ho raz zavialo do Indonézie, kde ochutnal jednu z najdrahších káv sveta: kopi luwak. Vyrába sa zo zŕn, ktoré prejdú tráviacim traktom indonézskych cibetiek. A keď Araújo videl v truse vtákov na svojej plantáži neporušené zrná, povedal si, že ich upraží a uvarí z nich kávu. Povedal si, že prinajhoršom bude nechutná, ale dočkal sa pravého opaku.

Prvou výzvou bolo donútiť zberačov, aby pátrali po vtáčom truse. Nepodarilo sa mu ich presvedčiť inak než peniazmi. Za každé zrnko z exkrementov získavajú jeho zamestnanci špeciálnu odmenu. A to bol iba začiatok. Zrnká bolo treba ručne povyberať, poumývať a zbaviť ochrannej membrány. Zdĺhavá práca a malé množstvá zŕn ale nie sú jedinými dôvodmi, prečo je táto káva taká drahá a predáva sa najmenej po 300 eur za kilogram.

Vtáky totiž konzumujú len tie najzrelejšie kávové zrná, a tak je káva takpovediac výberová. Araujó tvrdí, že človek pohľadom ani hmatom zrelosť zŕn nie je schopný posúdiť do takej miery, ako to robia vtáky jacu. Nechávajú na kríkoch približne polovicu zŕn, ktoré by už človek považoval za dostatočne zrelé.

a
Zdroj: Instagram.com/badgeranddodo/

Na rozdiel od kopi luwak sa tá z plantáže Camocim rýchlejšie „vyrába“. Tráviacim traktom vtáka totiž prejde skôr než cez ústrojenstvo cibetky, a tak zrná nedegradujú následkom pôsobenia kyselín v žalúdku. Ako chutí? Trochu orieškovo, ale človek v nej rozpozná aj jemný náznak anízu. Jednoducho ju treba vyskúšať, aj keď na pravidelnej báze si to môže dovoliť len malé percento ľudí.