Solar Foods predstavil Solein ako environmentálne najšetrnejšie jedlo s proteínmi na svete. Vzniká tak, že do vody sa pustí elektrina, čím sa uvoľňujú bubliny oxidu uhličitého a vodíka. Do kvapaliny sa následne vložia živé mikróby, ktoré sa týmito plynmi živia. Produkujú Solein, ktorý sa necháva vysušiť a potom sa pomelie na prášok.

Ide o proces prirodzenej fermentácie, podobný sa využíva napríklad pri varení piva. Sušený Solein obsahuje až 50 percent proteínov a vyzerá a chutí celkom ako pšeničná múka. Konzumovať sa dá okrem iného aj pri rôznych diétach.

„Ide o celkom nový druh jedla, nový druh proteínu tak odlišný od iných produktov na trhu," uviedol v jednom z rozhovorov šéf Solar Foods Pasi Vainikka. „Na jeho výrobu netreba poľnohospodárstvo ani akvakultúru a dá sa použiť na prípravu obrovského množstva pokrmov."

Proces premeny vodíka a oxidu uhoľnatého na kalórie je až neuveriteľne jednoduchý a objem výsledného produktu sa dá ľahko prispôsobovať. To má za následok, že Solein bude možné vyrábať prakticky kdekoľvek a odpadne tým jeho distribúcia na veľkú vzdialenosť. Jeho výroba je tiež desaťkrát energeticky efektívnejšia než fotosyntéza a od desať do stokrát ekologickejšia než produkcia mäsa a zeleniny.

„Mäso je dobre dostupným a kvalitným zdrojom proteínov, preto sa stalo takým dôležitým," tvrdí Vainikka. „Solein tiež obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, rovnako ako mäso, na jeho výrobu však treba podstatne menej energie, zastavanej plochy a celkových zdrojov. Má aj ďalšiu unikátnu vlastnosť: organizmy pri jeho výrobe čerpajú uhlík priamo z oxidu uhličitého, takže nepotrebujú zdroj cukru."

Firma Solar Foods vraj neočakáva, že by Solein ihneď výrazne narušil súčasný trend výroby proteínov. Do 20 rokov sa to však má podľa jej predstaviteľov zmeniť. Treba sa totiž zameriavať na získavanie potravy aj z iných než rastlinných a živočíšnych zdrojov. V roku 2022 plánuje firma vyrábať dve miliardy pokrmov ročne. Sme naozaj zvedaví, či sa jej to podarí.