Ako máte najradšej banány? V čokoláde, v kokteile alebo len tak surové? Možno už o niekoľko rokov túto dilemu nebudete musieť riešiť. Nebezpečná choroba by totiž mohla zmietnuť banány zo zemského povrchu.

Panamská pliaga

Panamská choroba sa šíri po svete od deväťdesiatych rokov. Hubové ochorenie vniká cez korene banánovníkov a narúša cievny systém rastliny. Zatiaľ neexistuje spôsob, ako takéto postihnuté banánovníky zachrániť. Listy rastliny žltnú, vädnú a nakoniec banánovníky umierajú na dehydratáciu. Panamská choroba už po celom svete narobila veľa škody, stihla zničiť desaťtisíce hektárov banánových plantáží. Medzi postihnutými oblasťami boli Austrália, Čína, Filipína či Malajzia. Najnovšie sa choroba začala vo veľkom prejavovať aj v africkom Mozambiku.

Načo sú nám banány?

Na Slovensku by nedostatok banánov zrejme veľmi neovplyvnil bežný život ľudí. Iba mamičky by už nepripravovali prvé príkrmy z roztlačených banánov, reštaurácie by vyškrtli z menu banány v čokoláde a v baroch by už nepodávali banánové daiquiri.

Obyvatelia Mozambiku by na tom boli podstatne horšie. Panamská choroba v tejto krajine postihla takmer 1500 hektárov s banánovníkmi, to znamená, že v ohrození je až sedem miliónov banánovníkov. Celosvetovo sú banány hlavným zdrojom kalórií až pre štyristo miliónov ľudí. Zatiaľ čo najviac sa ich pestuje v Ázii, práve v Afrike sú od nich ľudia značne závislí. V krajinách, ako je Uganda alebo Rwanda, skonzumuje jeden obyvateľ ročne až vyše dvesto kilogramov banánov. Európan si pritom pochutná zhruba len na desiatich kilogramoch.

Ako sa choroba šírila

V minulosti sa panamskej chorobe do veľkej miery podarilo vykynožiť dominantnú odrodu banánov, takzvané banány Gros Michel. Tie nahradila nová odroda Cavendish, s ktorou sa aj my poväčšine stretávame v našich obchodoch. Dokedy vydrží táto nová odroda, to je však pre panamskú chorobu, ktorá ničí už aj ju, otázne.
Výskumníci predpokladajú, že do Mozambiku zavliekli panamskú chorobu robotníci z Filipín, ktorí pomáhali vybudovať nové plantáže. Pre chorobu by to nebol veľký problém. Je natoľko virulentná, že na jej prenos stačí trochu špiny na topánke alebo infikované náradie.

Iná teória hovorí o tom, že nákaza už celé roky čakala v pôde, kým nebude mať na koho zaútočiť. Choroba dokáže prežiť v pôde až tridsať rokov.
Nech je to akokoľvek, nákaza už prerazila a problémom pri jej šírení je aj fakt, že moderné druhy banánov majú podobné genetické zloženie. Nedokážu sa rozmnožovať pohlavne, pretože neprodukujú peľ ani semená. Nové banánovníky rastú z výhonkov odrezaných z iných banánovníkov. Geneticky veľmi podobné banánovníky teda ľahko podľahnú tým istým chorobám.

Nebezpečne blízko

Panamská choroba sa na nový druh banánov Cavendish rozšírila po krajinách celého sveta. Postihuje už rastliny v Pakistane, na Filipínach aj v Indonézii. Okrem Afriky sa začala objavovať aj v Austrálii.

Dry,Branch,And,Yellow,Branch,The,Beginning,Of,Dead,Banana
Zdroj: Shutterstock

Najnovšie chytá panika pestovateľov v Latinskej Amerike. Ak by prenikla choroba aj tam, skutočne by mohla ohroziť svetové trhy s banánmi.
Obava je vskutku opodstatnená. Pri zakladaní obrovských banánových plantáží v Mozambiku neasistovali len Filipínci. Niektorí pomocníci boli aj z Kostariky a iných stredoamerických štátov. Preto je celkom možné, že spomienku na Afriku si v podobe škodlivej huby priniesli na topánkach do svojej krajiny. Inkubačná lehota panamskej choroby môže byť od dvoch do troch rokov, preto je celkom možné, že čoskoro prepukne aj v Latinskej Amerike.

Ako bude chutiť nový banán?

Situácia je taká vážna, že svetoví producenti banánov Cavendish už začínajú pomýšľať na to, ako túto odrodu nahradiť. Nový druh banánu vyvinuli napríklad v Taiwane. Volá sa GCTCV 219, oproti Cavendishu je o niečo sladší a trvá mu trošku dlhšie, kým dospeje do štádia, keď ho farmári môžu obrať. Vyzerá, že proti panamskej chorobe je celkom odolný.

Inou možnosťou by boli geneticky modifikované banány. Producenti banánov ich však veľmi nechcú, lebo medzi konzumentmi nie sú geneticky modifikované potraviny populárne, teda by ich nekupovali v požadovanom množstve.

Po rokoch tak možno dôjde k tomu, že banánovú monokultúru nahradí rôznorodosť druhov. Tak sa do budúcnosti možno zabráni tomu, aby jedna pliaga napadla polovicu všetkých banánov sveta a ochromila tak dopyt po užitočnej plodine. A dokonca aj Slováci budú môcť vo svojej domovine ochutnať banány, ktorých chuť za niečo stojí.