Rímske víno
V prípade, že naozaj platí staré tvrdenie, že čím je víno staršie, tým je lepšie, ale i drahšie, v tom prípade je Speyerova fľaša vína na nezaplatenie. Ide o najstaršiu zavretú plnú fľašu vína, ktorú našli v nemeckej hrobke. Má neuveriteľných 1 650 rokov. Vek však nie je vždy zárukou skvelej chuti. V tomto prípade by pravdepodobne víno nebolo najchutnejšie, pretože vedci dokázali i bez otvorenia fľaše vykonať testy. Zistili, že do sklenenej fľaše síce neprenikli žiadne baktérie, ale alkohol z nej už vyprchal. Okrem vína sa vo fľaši nachádzali aj bylinky, ktoré ho mali ochutiť a dodať mu liečivé vlastnosti.

Írske maslo
Chlieb bez masla si ani nevieme predstaviť. Zaujímavú vec našli ľudia v Írsku, ktorí chodili vyrezávať kusy trávy z rašelinísk. Počas prác občas narazili na záhadné kusy voskovitej látky, ktorá vyzerala ako maslo. Výskum ukázal, že ide o najstaršie maslo, aké kedy vedci objavili. Je staré vyše päťtisíc rokov. Rašeliniská majú totiž jedinečné zloženie, ktoré pomáha chrániť organické látky. Napríklad telá dávno mŕtvych ľudí, ktoré odpočívali v rašeliniskách, si veľmi ľahko pomýlite s nedávnymi obeťami vrážd. Starí Íri pravdepodobne dávali maslo do rašelinísk, aby zachovali jeho vlastnosti. Írske maslo ochutnal známy šéfkuchár Kevin Thornton a povedal, že je to skvelá delikatesa.

Čínska polievka
Archeológovia často nájdu nádoby na skladovanie potravín a špeciálnou analýzou dokážu zistiť, čo v nich kedysi bolo. V roku 2010 mali čínski vedci pri skúmaní hrobky z roku okolo 400 pred Kristom obrovské šťastie, lebo našli bronzovú nádobu a v jej vnútri tekutú polievku. Boli v nej dokonca zvieracie kosti. Neskoršie výskumy ukázali, že kosti patrili volovi a polievku pripravili umierajúcemu pri prechode do posmrtného života.

Rímsky chlieb

a
Zdroj: Youtube

Každý pekár vie, že keď nechá chlieb v rúre pridlho, jeho kôra sa spečie. Počas erupcie sopky Vezuv, ktorá zničila mestá Pompeje a Herculaneum vysoká teplota erupcie spôsobila, že niekoľko bochníkov chleba zhorelo na uhoľ. V pekárni patriacej mužovi zvanému Modestus vedci našli pec a v nej 81 okrúhlych chlebov, ktoré musel piecť tesne pred katastrofou. Na bochníkoch objavili i pečať pekára, ktorá bola zárukou kvality výrobku.

Staroveký med
Med je jednou z mála potravín, ktoré sa údajne nikdy neskazia. Kvôli vysokému obsahu cukru a kyseline glukónovej sa v mede nemôžu usídliť baktérie, plesne či iné škodlivé mikroorganizmy. Práve pre tieto konzervačné účinky Egypťania mŕtvych natierali práve medom. V hrobkách neďaleko Veľkej pyramídy vedci našli hrnce plné medu, ktoré boli staršie ako tritisíc rokov, pričom med v nich bol stále jedlý.

Čínske rezance
Rezance patria medzi základné potraviny, ktoré nájdete v každej domácnosti. V roku 2005 v Číne objavili rezance staré štyritisíc rokov. Išlo o rezance z prosa, pričom archeológovia ich našli tri metre pod zemou v prevrátenej miske v meste, ktoré zničilo masívne zemetrasenie. Pred poškodením ich zachránila práve prevrátená miska. Semeno prosa dodnes slúži na výrobu rezancov v niektorých vidieckych častiach Číny.