Menu
Výborný sladký jarný dezert

Kvíz KVÍZ Na jeho konci si budete musieť dať niečo sladké. Poznáte najznámejšie dezerty?

Kto z nás by si aspoň niekedy rád nezamaškrtil na dobrom dezerte. Popri rôznych moderných novinkách si všetci najradšej pochutnáme na akejkoľvek klasike. Ako dobre poznáte najznámejšie slovenské i svetové koláče?

1 z 12 Aký džem sa pridáva do Sacherovej torty?

Sacherova torta

2 z 12 Čím sa tradične plnia bratislavské rožky?

Bratislavské rožky

3 z 12 Z akého cesta sa robí originálna štrúdľa?

Hroznová štrúdľa

4 z 12 Čo tvorí základ Pavlovej torty?

Homemade cake 'Pavlova' with whipped cream and fresh raspberry on a light background.

5 z 12 Perník a medovník nie je jeden a ten istý koláč. Dokonca ich často nesprávne pomenúvame. Aký je v nich rozdiel?

Medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec pri Vranove nad Topľou vytvára jedinečné medovníky už sedemnásť rokov. Jej špecialitou zdobenie medovníkov výšivkovým vzorom, ktoré vytvára v rôznych v rôznych podobách. Vechec,  6. decembra 2022. FOTO TASR - Roman Hanc

6 z 12 Ktorá potravina nepatrí do tiramisu?

Krásne naservírované tiramisu.

7 z 12 Z akých vrstiev pozostáva francúzsky koláč Mille Feuilles?

Mille feuilles s jahodami

8 z 12 Patrí do baklavy ovocie?

jedlo, strava, recepty, baklava, turecká kuchyňa, koláč, mandle, orechy
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 34/2009
pôvodný súbor:baklava TURECKO.eps

9 z 12 Čo nepatrí do cesta na makrónky?

Makronky s paradajkovou omáčkou a lososom.

10 z 12 Do čoho sa tradične namáča churros?

Churros

11 z 12 Odkiaľ pochádzajú dobošové rezy alebo dobošová torta - jemné piškótové cesto s maslovým krémom?

jedlo, strava, recept, nepečený dezert, dobošové rezy Marína, čokoládová poleva, keksy, plnka
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 32/2009
pôvodný súbor:nepecene dobosove rezy.eps

12 z 12 Čo je kľúčovou ingredienciou v brownies?

Zdravé maškrty. Janica lacová, Aneta Orosová.

Brownie z ryžovej 
múky s orechmi 
bezlepkový 
Potrebujeme: 
100 g ryžovej múky, 100 g masla, 
150 g tmavej (aspoň 70-percentnej) 
čokolády, 100 g nasekaných vlašských 
orechov, 200 g tmavého surového 
trstinového cukru, 3 celé vajcia, 
1 lyžičku prášku do pečiva (najlepšie 
bez fosfátov), 4 lyžice goji 
Ako na to: Zmiešame múku s cukrom, ko- 
kosom a práškom do pečiva. Pridáme vaj- 
cia a rozmiešame znovu. Vo vodnom kú- 
peli roztopíme čokoládu s m