Čakanka puková
Botanicky správne čakanka obyčajná pravá (Cichorium intybus subsp. intybus)sa často označuje ako belgická a medzinárodne witloof. Konzumnou časťou sú v tomto prípade rýchlené vrcholové puky. Technika ich rýchlenia bola objavená pomerne nedávno, len v polovici 19. storočia v Bruselskej botanickej záhrade.
Pravidlá pestovania
Na získanie čakankových pukov treba najskôr dopestovať korene, a to tak, že osivo sa v máji vyseje do riadkov vzdialených 40 cm od seba. Po vzídení sa semenáčiky popretŕhajú na vzájomnú vzdialenosť 10 až 15 cm. Dorastené korene sa zberajú v septembri až v októbri. Na ďalšie rýchlenie sa vyberú hrubé 3 až 5 cm, pričom sa im listy nad srdiečkom skrátia na 2 až 3 cm. Korene sa potom rýchlia v prostredí bez prístupu svetla, čo zaistí, že listy budú vybielené a puky pevne uzavreté.
Využitie v kuchyni
Čakankové puky sa zapekajú samy, pričom ich môžete obaliť slaninou alebo skombinovať s inou zeleninou a zaliať bešamelom. Vhodné sú aj ako súčasť zeleninových a zeleninovo-ovocných šalátov. Pre ich prípravu však platí to, čo napríklad pre špargľu – čím jednoduchšia a s minimom ingrediencií je, tým lepšie vynikne delikátna chuť čakanky.