Čakanka šalátová
Aj v tomto prípade ide o podskupinu čakanky obyčajnej, no zároveň o plnohodnotnú zeleninu pestovanú vo forme rozmanitých šľachtených odrôd. A hoci sa čakanka šalátová (Cichorium intybus var. foliosum)pestuje prakticky na celom svete, jej domovinou je Taliansko. Nájdete ju tam pod označením radicchio.
Sortiment talianskych čakaniek šalátových:
- ‘Palla Rosa’ je červená a guľatá.
- ‘Radicchio Di Treviso’ je tiež červená, ale valcovitá.
- ‘Zuckerhut’, u nás známa pod označením cukrová homoľa, má zelené hlávky tvarom pripomínajúce šalát rímsky.
- ‘Radicchio Castelfranco’ zaujme žltými listami s fialovými škvrnkami.
- ‘Variegata Di Chioggia’ má listy bielo-červeno strakaté.
Pravidlá pestovania
Postupujte podobne ako pri šalátoch. Osivo na predpestovanie priesad sa môže siať od polovice apríla do polovice júla. Výsevy zo skoršej sejby sú citlivé na nízku teplotu, ktorá nesmie klesnúť pod 9 °C, inak hrozí predčasné vykvitanie rastlín. Preto ak by ste chceli čakanku predsa len vysiať skôr, musíte rastlinám zaistiť teplotu vyššiu ako 18 °C. V závislosti od vzrastu odrody sa predpestované priesady vysádzajú do sponu 30 až 50 x 30 až 40 cm. Počas pestovania sa treba vyvarovať vlahového stresu aj stresu z vysokých teplôt. Oboje totiž môže prispievať k nežiaducemu vykvitaniu rastlín.
Využitie v kuchyni
Čakanka šalátová sa výborne kombinuje s inými listovými zeleninami. Zmesi dodá jemne horkastý akcent a zaujímavú farbu. Takýto miešaný šalát môžete doplniť avokádom, olivami, vajíčkom, rôznymi druhmi syrov (feta, mozzarella), varenou fazuľou alebo kúskami pečenej zimnej tekvice. Pre výraznejšiu chuť pridajte dresing v podobe trochy olivového oleja, zopár kvapiek šťavy z citróna alebo balzamového octu. Na záver zmes posypte napríklad domácimi vlašskými orechmi. Čakanku môžete aj grilovať alebo krátko opražiť na panvici, čím zmiernite jej horkastú chuť.