Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nezabudnuteľné kulinárske zážitky, za ktorými sa oplatí cestovať

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:10
Remaining Time 0:10
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vstup do podmorskej reštaurácie Ithaa na Maldivách
    Reklama
    magazin.sk

    Radomír

    Externý prispievateľ

    Ponúkame vám desať absolútne nezabudnuteľných kulinárskych zážitkov, za ktorými sa oplatí vycestovať a vyskúšať ich na vlastnej koži!

    Hurawlhi, Maledivy

    Milujete stolovanie na pláži s výhľadom na more? A čo tak vyskúšať si to pod hladinou? V rezorte Hurawlhi na Maldivách si môžete rezervovať stôl v podmorskej reštaurácii a najesť sa v hĺbke 5,8 metra v priestrannom sklenenom tuneli obklopenom koralmi a pestrofarebným morským životom. „Predpísaný“ je ľahký dress code, ale s nápadom, pričom topánky sú tabu. Jednoducho ich musíte nechať pri vchode. Toto nie je jedna z tých reštaurácií, kde je síce úžasná atmosféra, ale jedlo je obyčajné. Nie, toto jedlo je ako z iného sveta. Ponúknu vám päťchodový obed a sedemchodovú večeru. A môžete si pochutnať na delikatesách ako je aljašský kráľovský krab alebo japonské hovädzie mäso wagyu.

    Alchemist, Kodaň

    Asi ste už počuli o holistickej medicíne, ale viete, aké je holistické stolovanie? V reštaurácii Alchemist v Kodani spájajú vedu, umenie a gastronómiu, aby vám poskytli neuveriteľný kulinársky zážitok. Vraj ide o zmyslový zážitok, ktorý mení spôsob stravovania. Snažia sa aplikovať princípy alchýmie na jedlá, ktoré podávajú. Stravovanie v reštaurácii nie je dostupné celoročne, pretože majú dlhý zoznam čakateľov, ktorí sa snažia získať lístky na vstup a tie uvoľňujú v trojmesačných intervaloch.

    Ultraviolet, Šanghaj

    Návšteva tejto reštaurácie je ako kulinársky ekvivalent obrazu Jacksona Pollocka. Je to bláznivé, nekoordinované, eklektické, abstraktné a úplne geniálne. Reštaurácia má jednu z najmodernejších kuchýň v Ázii, vďaka čomu menia jedlo na zmyslový zážitok. Majú dokonca pachový projektor a „misku sĺz“. Nechajte šéfkuchára Paula Paireta previesť vás spomienkami a emóciami. Komunikuje s vami prostredníctvom jedla, rozpráva vtipy a dáva vám možnosť „cítiť“ veci. Mohli by ste skončiť s tanierom plným gumených medvedíkov, kto vie? Neplatia tu žiadne pravidlá. Reštaurácia nezverejní miesto, kým nie je čas na vašu rezerváciu. Viete len, že je niekde v Šanghaji. Najprv sa s vami stretnú na inom mieste a potom vás zavedú na miesto stolovania. V reštaurácii majú k dispozícii len desať miest na sedenie, no podávajú 20 chodov!

    Soneva Kiri, Thajsko

    V rezorte Soneva Kiri v Thajsku si príde na svoje každý. Ponúkajú širokú škálu zážitkov, všetky s jedinečným menu a šialenými výhľadmi. Vo Farebnej záhrade sa jedlo spája s lekciou mixológie (miešania nápojov). Alebo sa zastavte v Tukovej kuchyni na menu „bez menu“, ktoré ponúka čerstvo ulovené miestne morské plody. Dajte si večeru a popíjajte so someliérom v skutočnej vínnej pivnici alebo sa zastavte pri zmrzlinovej stene. Každé miesto v hoteli Soneva Kiri vyzdvihuje jedlá z rôznych regiónov sveta. Môžete vyskúšať miestnu thajskú kuchyňu, alebo ochutnať celý svet. Zo všetkých zážitkov je asi najzaujímavejší Treepod Dining. Usadia vás do robustného bambusového podstavca s jedálenským stolom a vytiahnu do korún stromov miestneho dažďového pralesa. Môžete tam sedieť až dve hodiny a konzumovať elegantné jedlo s nádherným výhľadom.

    Test Kitchen-Fledglings, Južná Afrika

    Test Kitchen-Fledglings sídli v Južnej Afrike a používa jedinečný obchodný model. Vyhľadáva začínajúcich alebo „začiatočníkov“ šéfkuchárov, ktorí bežne nemajú prístup do tohto odvetvia. Poskytnú im platenú pozíciu, trénujú so skúsenými šéfkuchármi, ktorí ich mentorujú v tradičných technikách a urobia z nich hviezdy. Aj keď si môžete objednať a la carte, majú špeciálne menu, ktoré vyzdvihuje prednosti ich mladých šéfkuchárov. Reštaurácia má len asi rok, ale kritici ju už ospevujú. Od chuti až po atmosféru, títo začínajúci šéfkuchári skutočne vynikajú.

    Druhú časť článku vám prinesieme v piatok 4. augusta 2023.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Radomír

    Externý prispievateľ

    Na jeho kvalitné a rozsahom dlhšie články čitatelia nedajú dopustiť. Venuje sa v nich tým najrôznejším zaujímavostiam, aké si len viete predstaviť, a len máloktorá oblasť ľudského poznania je mu úplne cudzia.