Najlepšie kávy sveta: už ste niektorú z nich ochutnali?
6. 7. 2022, 19:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:23)

Zdroj: Shutterstock
Kolegovia z redakcie Život vám predstavia najchutnejšie kávy sveta.
Kolumbia
Kolumbia je treťou najväčšou krajinou na svete produkujúcou kávu, ale je najväčším producentom jemnej kávy. Kávy výraznej a znamenitej chuti. Odroda je 100% Arabica a je dokonca chránená označením pôvodu, podobne ako víno. Andský región produkuje kávu, ktorá má kyslé tóny, výraznú arómu a stredné telo, ktoré nesklame.

Zdroj: Shutterstock
Pokračovanie na ďalšej strane...
Etiópia
V Etiópii sa pestuje jedna z najlepších káv na svete a ročná produkcia má 200 až 250 ton zŕn. Tretina všetkej produkcie je sústredená v južných oblastiach Yirgacheffe a Gedeo, kde je káva známa svojimi kyslými nádychmi. Pri Etiópii platí, že kvalita nemusí byť len v obmedzenom množstve a vysokej cene. Navyše práve v tomto regióne má mať káva aj svoj pôvod.
Zdroj: Shutterstock
Pokračovanie na ďalšej strane...
Indonézia - cibetka
Cibetková káva, známa aj ako kopi luwak, sa stala horúcou komoditou v kávovom svete. Indonézia má chutnú kávu aj bez ďalšej prípravy, ale Cibetka je trochu iná. Vlastne ju „spracováva“ indonézsky cicavec, ktorý sa živí červenými plodmi kávovníka, tie následne fermentujú v jeho žalúdku a zrnká farmári musia následne vybrať z jeho stolice. A to je káva, ktorá má chuť ako žiadna iná. Tu je však už aj cena iná. Pokojne za šálku v lepšej reštaurácii zoberú aj 75 eur.
Zdroj: Shell Café
Pokračovanie na ďalšej strane...
Jemenská káva
Dnes málo známa, ale ak na ňu narazíte v predajni, určite si ju vezmite. Jemenské mesto Mocha bolo v 15. a 17. storočí dominantou exportu kávy. Charakteristickým znakom, je silná čokoládová chuť a ovocné tóny. Niet To je kombinácia, pri ktorej zabudnete na horkosť a užívate si lahôdku na jazyku. Niet divu, že jemenská káva je teda považovaná aj za jednu z najchutnejších káv na svete!
Zdroj: Shell Cafe
Pokračovanie na ďalšej strane...
Mexiko de olla
Existuje mnoho teórií o tom, ako sa káva dostala do Mexika. Niektorí hovoria, že ju doviezli v 18. storočí francúzski obchodníci, iní zase tvrdia, že to bol španielsky gróf. Bez ohľadu na pôvod, mexické štáty ako Puebla, Oaxaca a Guerrero každoročne vyvážajú tisíce kilogramov kávy. Favoritom je ale káva označená café de olla. Mexický unikát, ktorý sa pripravuje s trochou škorice a pripravovanú v hrnci so škoricou a trstinovým cukrom. Je to unikátny chuťový zážitok.
Zdroj: Shutterstock