Reklama

Najlepšie kávy sveta: už ste niektorú z nich ochutnali?

Cafes,And,Restaurants.,A,Mug,Of,Black,Coffee,With,Foam

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kolegovia z redakcie Život vám predstavia najchutnejšie kávy sveta.

Kolumbia

Kolumbia je treťou najväčšou krajinou na svete produkujúcou kávu, ale je najväčším producentom jemnej kávy. Kávy výraznej a znamenitej chuti. Odroda je  100% Arabica a je dokonca chránená označením pôvodu, podobne ako víno. Andský región produkuje kávu, ktorá má kyslé tóny, výraznú arómu a stredné telo, ktoré nesklame.

Structural,Chemical,Formula,Of,Caffeine,Molecule,With,Roasted,Coffee,Beans.

Zdroj: Shutterstock

Pokračovanie na ďalšej strane...

Etiópia

V Etiópii sa pestuje jedna z najlepších káv na svete a ročná produkcia má 200 až 250 ton zŕn. Tretina všetkej produkcie je sústredená v južných oblastiach Yirgacheffe a Gedeo, kde je káva známa svojimi kyslými nádychmi. Pri Etiópii platí, že kvalita nemusí byť len v obmedzenom množstve a vysokej cene. Navyše práve v tomto regióne má mať káva aj svoj pôvod.

Zdroj: Shutterstock

Pokračovanie na ďalšej strane...

Indonézia - cibetka

Cibetková káva, známa aj ako kopi luwak, sa stala horúcou komoditou v kávovom svete. Indonézia má chutnú kávu aj bez ďalšej prípravy, ale Cibetka je trochu iná. Vlastne ju „spracováva“ indonézsky cicavec, ktorý sa živí červenými plodmi kávovníka, tie následne fermentujú v jeho žalúdku a zrnká farmári musia následne vybrať z jeho stolice. A to je káva, ktorá má chuť ako žiadna iná. Tu je však už aj cena iná. Pokojne za šálku v lepšej reštaurácii zoberú aj 75 eur.

Zdroj: Shell Café

Pokračovanie na ďalšej strane...

Jemenská káva

Dnes málo známa, ale ak na ňu narazíte v predajni, určite si ju vezmite. Jemenské mesto Mocha bolo v 15. a 17. storočí dominantou exportu kávy. Charakteristickým znakom, je  silná čokoládová chuť a ovocné tóny. Niet To je kombinácia, pri ktorej zabudnete na horkosť a užívate si lahôdku na jazyku. Niet divu, že jemenská káva je teda považovaná aj za jednu z najchutnejších káv na svete!

Zdroj: Shell Cafe

Pokračovanie na ďalšej strane...

Mexiko de olla

Existuje mnoho teórií o tom, ako sa káva dostala do Mexika. Niektorí hovoria, že ju doviezli v 18. storočí francúzski obchodníci, iní zase tvrdia, že to bol španielsky gróf. Bez ohľadu na  pôvod, mexické štáty ako Puebla, Oaxaca a Guerrero každoročne vyvážajú tisíce kilogramov kávy. Favoritom je ale káva označená café de olla. Mexický unikát, ktorý sa pripravuje s trochou škorice a  pripravovanú v hrnci so škoricou a trstinovým cukrom. Je to unikátny chuťový zážitok.

Zdroj: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS