25. apríla 2023 zástupca Guinessovej knihy rekordov oficiálne uznal zmrzlinu s názvom Byakuya od japonského výrobcu Cellato za najdrahšiu na svete. Pokrm pozostáva zo zamatovo jemného základu z mlieka, dvoch druhov syra, žĺtkov a pasta zo saké. Základ je posypaný parmezánom a hľuzovkami, poliaty hľuzovkovým olejom a výsledný dojem umocňuje lístok zlata.

Zmrzlina najvyššej kvality je jemne sladká a má komplexnú chuť a mimoriadne príjemnú štruktúru. Zabalená je v štýlovej čiernej krabičke, ktorá obsahuje aj ručne vyrobenú kovovú lyžičku od majstrov remesla z Kjóta. Tí pri jej výrobe využili staré metódy, ktoré sa dodnes uplatňujú pri stavbách šintoistických chrámov a svätýň. Niet divu, že za 130 mililitrov Byakuye zaplatíte šesťtisíc eur.

Možno by ste si mysleli, že najdrahšia v balení je špeciálna lyžička, no Guinessova kniha rekordov spresnila, že lyžička nie je súčasťou ceny. Jej výšku určujú biele hľuzovky z talianskej Alby, ktoré sú skutočne mimoriadne drahé. Ich cena sa šplhá k desiatim tisícom eur za kilogram.

Firma Cellato zákazníkom odporúča, aby pred konzumáciou nechal zmrzlinu trochu zmäknúť. Ak sa do nej dá zľahka zapichnúť lístok zlatá, je pripravená na vychutnávanie. Vtedy ju treba poliať hľuzovkovým olejom, ktorý zvýrazní všetky chute, naliať si pohár suchého bieleho vína a nerátať, koľko stojí každé sústo.

Výrobca odporúča zjesť zmrzlinu do desiatich dní od doručenia. Iba tak vie zaručiť, že chuť a textúra pokrmu ostane zachovaná. Mimochodom, jednou z najzaujímavejších ingrediencií je tu pasta zo saké. Ide o zvyšok, ktorý ostane po výrobe známeho ryžového vína a Japonci ho vedia využiť v rámci svojej kultúry „nezanechávania odpadu“. Využíva sa nielen v potravinárstve, ale aj kozmetickom priemysle.