MENU
Menu

Štýl Jedlo pre snobov, ktoré nemá chuť: Za angulas sa platia stovky eur

Angulas, to je španielsky výraz pre „mladé úhory". Ide o jeden z najdrahších pokrmov na Pyrenejskom polostrove, no nik vlastne nechápe, prečo. Angulas nemajú takmer žiadnu chuť, ich konzistencia sa dá označiť jedine za slizovitú a na tanieri vyzerajú nevábne. Ideálne jedlo pre tých, čo sa chcú pochváliť jeho cenou na Instagrame.

Jedlo pre snobov, ktoré nemá chuť: Za angulas sa platia stovky eur
Legenda hovorí, že v minulosti sa angulas používali ako krmivo pre sliepky a prasce. Keby aj nebola pravdivá, tak podľa skutočných historických dôkazov išlo minimálne o jedlo chudobnej vrstvy obyvateľstva v severnom Španielsku. A dnes? Dovoliť si ich môžu len najbohatší, kilo mladých úhorov stojí tisíc eur.

Zjedz, koľko vládzeš: Reštaurácia zbankrotovala kvôli jedinej veci

Hlavnú úlohu vo vysokej cene hrá unikátnosť týchto tvorov. Priehrady, nadmerný rybolov a celkové zhoršovanie životného prostredia spôsobuje rýchly pokles populácie mladých úhorov Čím ich je menej, tým je cena vyššia. Jednoduchá matematika. A hoci sú bez chuti, ľudia, ktorí majú chuť správať sa snobsky, si ich radi doprajú.

Muž zjedol vlastnú nohu, na bizarné jedlo pozval aj kamarátov

Rodrigo Fonseca je šéfkuchárom v prvotriednej baskickej reštaurácii v Madride. Tvrdí, že by za angulas nikdy nezaplatil. „Nemajú žiadnu farbu a chuť, dokonca ani zápach, kapusta vonia viac. Napriek tomu sem minimálne raz do týždňa príde človek, ktorý si ich objedná. Je to jednoducho prestíž," uviedol v jednom z rozhovorov.

Ak je podľa vás tisíc eur za kilo veľa, z ceny prvých mladých úhorov v danom kalendárnom roku sa vám zatočí hlava. V roku 2016 sa úhory narodené ako prvé predali za 5500 za kilogram. Druhý „vrh" už bol len za 1030 eur.

Oba kúpil na aukcii ten istý človek: José Hevia. Je majiteľom reštaurácie v Madride a vraví, že ide o prestíž pre podnik. „Priznávam, že zaplatiť takú vysokú sumu bol z mojej strany marketingový ťah. Priláka to zákazníkov. Aukcia je ohromná udalosť, píše sa o nej v novinách a všade sú televízne tímy. Prečo nevyužiť jej popularitu?," hovorí. Niektorí zákazníci k nemu chodia výhradne na angulas a to aj 30-krát ročne.

Ovocie a zelenina: Naozaj ich treba pred konzumáciou umývať?

Ak si neviete predstaviť, ako angulas chutia, nemusíte kvôli tomu utrácať stovky eur v Španielsku. Stačí, ak si predstavíte najpopulárnejší recept prípravy mladých úhorov: vo veľkom množstve olivového oleja sa opraží cesnak a čili papričky, ku ktorým sa po pár minútach pridajú úhory. Keď potom hotové zviera ochutnáte, cítite len cesnak a štipľavosť, a to práve z dôvodu, že angulas nemajú absolútne žiadnu chuť.

Jedlo pre snobov, ktoré nemá chuť: Za angulas sa platia stovky eur
Napokon tu máme ešte výrok historika Manola Gonzáleza: „Keď som bol mladý, bolo to v 50-tych a 60-tych rokoch, jedli sme veľa angulas. Bolo to jedlo chudákov, nepodávalo sa ani v zlých reštauráciách. Potom prišli roky 70-te a začali s nimi experimentovať baskické reštaurácie po celom Španielsku. Nastal boom a cena pomaly rástla, až sa dostala na súčasnú úroveň." Nuž, niektoré pokrmy ľudia naozaj konzumujú len preto, že na ne majú.

DISKUSIA
31.10. 2018 15:00
Diskusia