MENU
Menu

Štýl FOTO: Národné delikatesy, ktoré sú len pre ľudí s oceľovými žalúdkami

Poznáte nejaké vyložene bizarné jedlo typické pre slovenskú kuchyňu? Nie, bryndzové halušky sa nerátajú, tie sú pomerne obyčajné. A v porovnaní s delikatesami iných národov skutočne konzervatívne.

FOTO: Národné delikatesy, ktoré sú len pre ľudí s oceľovými žalúdkami
Toto je storočné vajce, pochúťka z Číny. Vyrába sa zo surových slepačích, kačacích alebo prepeličích vajec. Tie sa obalia zmesou vápna, ílu, popola a ryžových šupiek a nechajú sa zrieť najmenej tri mesiace. Zmes okolo vajca stvrdne a chráni ho pred chladom a oxidáciou, zatiaľ čo oxid vápenatý sa zmení na hydroxid vápenatý a zvýši zásaditosť vnútra vajca na pH 12.

Nechutné zvyky, ktoré prospievajú zdraviu

Vyzreté vajce zapácha po sírovodíku, z bielka sa stane rôsol a chytí jantárovú farbu. Žĺtok sa zmení na mazľavú tmavošedú hmotu. Storočné vajcia sa zväčša podávajú ako predjedlo buď samotné so zázvorom a sójovou omáčkou, alebo ako súčasť zeleninových šalátov.

Ďalšie delikatesy nájdete v našej galérii.

DISKUSIA
31.10. 2019 10:00
Diskusia