MENU
Menu

Štýl Etiketa chľastania: Ako sa správať pod parou?

Piatok je tu a možno sa aj vy chystáte na poriadnu párty. Nezabúdajte však, že aj tam treba zachovať pravidlá opileckého bontónu. Aby ste si to v lokále nepokazili. Ktovie, možno vás nabudúce už ani neobslúžia.

Etiketa chľastania: Ako sa správať pod parou?
Žiadne prsty
Prídete k baru alebo si sadnete za stôl a napadne vám zamávať na barmana či čašníčku... ešte nebodaj vztýčeným prstom ako z amerického filmu. Chyba! Boh nech vás chráni pred lúskaním prstami! Nie sme vo filme a vy nie ste hollywoodska hviezda. Barman či čašníčka nemá len vás a hoci to znie neuveriteľne, podnik otvorili dnes večer aj pre iných. A tí si možno objednali skôr, tak treba počkať, až kým prídete na radu. Nebojte sa, personál o vás vie. Vám by sa tiež nepáčilo, ak by ste čakali na pivo a predbehne vás akýsi holobriadok mávajúci prstom vo vzduchu.

Ukážte, keď treba
Ak sa vás v podniku spýtajú, či ste mali osemnásť, neváhajte sa legitimovať. Možno vyzeráte primlado, možno sa barman len chce uistiť. Buďte trochu solidárny. Vás to stojí pár sekúnd vytiahnuť občiansky preukaz, jeho to môže stáť prácu. Tak sa nevypytujte zbytočne, prečo by ste to či ono ukazovali.

Vyberte si niečo (konečne)
Chcelo by to niečo silné, lacné a nech to chutí dobre, pravda? Vráťte sa naspäť do reality a vyberte si z lístka. Skúste sa čo najmenej vypytovať a vymýšľať. Hoci je pravda, že by nemal pre čašníčku problém vám niečo poradiť či odporučiť, zákazník, ktorý vie čo chce, je milší. Prišli ste si vypiť alebo skúšať personál, či ovláda obsah nápojového lístka?

Nebaľte!
Za barom je možno úžasná kočka, no pre zmilovanie božie, dajte jej pokoj. Vy sa zabávate, ona poctivo zarezáva. Neprišla preto, aby ju balili. Vy o štyri hodiny budete spať v posteli, ona bude stále stáť za barom. Navyše, ste pre ňu len jeden z desiatky ďalších opitých ľudí.

Etiketa chľastania: Ako sa správať pod parou?
Menej ľadu = viac chľastu?
Nefunguje to a neskúšajte to! Reč je o tradičnej snahe prekabátiť barmana - poprosiť si menej ľadu v nádeji, že vám dá viac alkolu. Ak sa vám zdá, že koktejl nezačal "šľapať", možno ste zvolili zlý lokál alebo ste sa priveľmi najedli.

A poriadne silný, poprosím!
Vždy sa nájde špecialista, ktorý si vypýta napríklad cuba libre a poprosí čašníčku, nech je nápoj silnejší. A just vám ho silnejší nespraví. Prečo? Pretože je to rovnaké ako poprosiť taxikára, aby išiel rýchlejšie než je povolená rýchlosť. Predpisy sú predpisy a každý barman to má dávno vypočítané, koľko čoho kam ide. Každé deci navyše mohlo už ísť do ďalšieho drinku a "hospodský" tak okráda sám seba.

DISKUSIA
17.10. 2014 8:00
Diskusia