Reklama

Červy ako potravina: V Európe môžeme konzumovať hmyz, dáte si?

Caucasian,Young,Male,Eating,Cricket,At,Night,Market,In,Thailand.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
magazin.sk

Marcos

Externý prispievateľ

Na rozdiel od iných živočíchov hmyzu rozhodne nehrozí vyhynutie a nie je potrebné ho ani chovať a kultivovať tak zložito, ako to robíme s úžitkovými zvieratami. Naopak, množí sa sám a často prehnane. Preto predstavuje ideálny pokrm, ktorý čoskoro pristane aj na tanieroch v Európe.

Children,Eating,Bamboo,Edible,Worm,Insects,Crispy,In,The,Skewer.

Zdroj: Shutterstock

Už to nie je žiadna exotika

Kto bol na výlete v Ázii, určite ochutnal, alebo aspoň odfotil a zdieľal na sociálnych sieťach hmyzie pochúťky. Ukazuje sa však , že už nejde o exotiku, ale o trend, ktorý nám aziati ukázali ako vizionári. Je to o skvelý spôsob nasýtenia ľudstva aj v čase neustále rastúcich cien potravín. Pretože hmyz je lacný a je ho veľa.

Zdroj: Shutterstock

Super zdroj bielkovín

Zabudnite na kuracie a hovädzie mäso. Máme tu hmyz.  Bielkoviny z hmyzu by mohli poskytnúť lacnú alternatívu k súčasne priemyselne chovaným zvieratám. Pretože 35 percent až 60 percent suchej hmotnosti hmyzu tvoria bielkoviny. Hmyz je lepší ako hospodárske zvieratá aj preto, že sa  rýchlo chová a priberá na váhe. Avšak stále to nebude pochúťka pre vegánov, na druhej strane, ak už máte dosť kuraciny, prejsť na svrčky môže celkom osviežiť jedálny lístok.

Zdroj: Shutterstock

Novinky na našom trhu

Larvy menších múčnych červov a domáce cvrčky sa stanú ďalším hmyzom, ktorý sa môže oficiálne predávať ako potrava pre ľudí v Európskej únii. Na schválenie čaká ďalších osem žiadostí, teda ďalších osem druhov hmyzu. Už dnes mnohé  spoločnosti používajú hmyz v svojich výrobkoch v podobe hmyzej múčky. Konzumácia hmyzu teda nemusí vyzerať len tak exoticky ako na trhoch v  Bangkoku.

Zdroj: Shutterstock

Prášková forma je najviac prijateľná

Zdá sa že najväčšou bariérou pri konzumácii hmyzu je negatívny postoj ľudí k samotnému hmyzu. A to najmä v Európe. Preto sa legislatíva tomu prispôsobila. A začiatkom tohto roka dala EÚ zelenú predaju lariev v práškovej, mrazenej, plastovej a sušenej forme. Cvrčky sa môžu predávať ako čiastočne odtučnený prášok. Vyhneme sa tak potrebe prežúvať tykadlá a pritom budeme mať úžitok z nového druhu potravy.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Marcos

Externý prispievateľ
Ťažko nájsť tému, o ktorej by už nepísal. Dlhoročný spolupracovník Magazínu píše o vzťahoch, zdraví aj zážitkoch, ktoré by človek v živote nemal vynechať.