Červy ako potravina: V Európe môžeme konzumovať hmyz, dáte si?
30. 1. 2023, 13:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 18:25)

Zdroj: Shutterstock
Na rozdiel od iných živočíchov hmyzu rozhodne nehrozí vyhynutie a nie je potrebné ho ani chovať a kultivovať tak zložito, ako to robíme s úžitkovými zvieratami. Naopak, množí sa sám a často prehnane. Preto predstavuje ideálny pokrm, ktorý čoskoro pristane aj na tanieroch v Európe.

Zdroj: Shutterstock
Už to nie je žiadna exotika
Kto bol na výlete v Ázii, určite ochutnal, alebo aspoň odfotil a zdieľal na sociálnych sieťach hmyzie pochúťky. Ukazuje sa však , že už nejde o exotiku, ale o trend, ktorý nám aziati ukázali ako vizionári. Je to o skvelý spôsob nasýtenia ľudstva aj v čase neustále rastúcich cien potravín. Pretože hmyz je lacný a je ho veľa.
Zdroj: Shutterstock
Super zdroj bielkovín
Zabudnite na kuracie a hovädzie mäso. Máme tu hmyz. Bielkoviny z hmyzu by mohli poskytnúť lacnú alternatívu k súčasne priemyselne chovaným zvieratám. Pretože 35 percent až 60 percent suchej hmotnosti hmyzu tvoria bielkoviny. Hmyz je lepší ako hospodárske zvieratá aj preto, že sa rýchlo chová a priberá na váhe. Avšak stále to nebude pochúťka pre vegánov, na druhej strane, ak už máte dosť kuraciny, prejsť na svrčky môže celkom osviežiť jedálny lístok.
Zdroj: Shutterstock
Novinky na našom trhu
Larvy menších múčnych červov a domáce cvrčky sa stanú ďalším hmyzom, ktorý sa môže oficiálne predávať ako potrava pre ľudí v Európskej únii. Na schválenie čaká ďalších osem žiadostí, teda ďalších osem druhov hmyzu. Už dnes mnohé spoločnosti používajú hmyz v svojich výrobkoch v podobe hmyzej múčky. Konzumácia hmyzu teda nemusí vyzerať len tak exoticky ako na trhoch v Bangkoku.
Zdroj: Shutterstock
Prášková forma je najviac prijateľná
Zdá sa že najväčšou bariérou pri konzumácii hmyzu je negatívny postoj ľudí k samotnému hmyzu. A to najmä v Európe. Preto sa legislatíva tomu prispôsobila. A začiatkom tohto roka dala EÚ zelenú predaju lariev v práškovej, mrazenej, plastovej a sušenej forme. Cvrčky sa môžu predávať ako čiastočne odtučnený prášok. Vyhneme sa tak potrebe prežúvať tykadlá a pritom budeme mať úžitok z nového druhu potravy.