Nie je to tak dávno, čo Tanga Jiana, prevádzkovateľa siete reštaurácii v čínskom meste Chang-čou, považovali za jedného z najúspešnejších podnikateľov v celej provincii Če-ťiang. Ako 36-ročný vlastnil viacero reštaurácií a mal závideniahodný majetok. V roku 2005 ale investoval veľkú časť svojich peňazí do iných odvetví priemyslu a to bola chyba. Dnes má 52 a je po uši v dlhoch. Dlhuje viac než šesť miliónov eur, no chce ich splatiť do posledného centu, a to predajom grilovaných klobás.

Keď začal investovať do krajinného inžinierstva, bol si istý, že tento nový biznis bude ešte lukratívnejší než ten reštauračný. Slová tých, ktorí mu radili, aby bol opatrnejší, nepočúval. A ani po počiatočných stratách neprestával do projektu liať peniaze. A keď si napokon uvedomil, akú chybu spravil, bolo už neskoro.

Tang Jian predal všetky reštaurácie, domy i autá, stále však dlhoval viac než šesť miliónov eur. Nemal inú možnosť než vyhlásiť bankrot. Ťarcha dlžôb ho však nezlomila a znovu začal predávať jedlo. Ibaže v malom a sám.

Nemal peniaze, aby si otvoril novú reštauráciu, a na pôžičku mohol rovno zabudnúť. A tak si otvoril pouličný stánok, kde predáva grilované klobásy. Verí, že mu to pomôže splatiť dlhy a jeho príbeh sa dostal do médií. Ľudia oceňujú Tangov pozitívny prístup k životu a odhodlanosť a o zákazníkov nemá núdzu. Čo však na jeho snahy hovoria veritelia, to nevieme.

Samotný Tang povedal: „Keď sa narodíme, nemáme nič. Prečo by sme sa mali báť nových začiatkov? Musíme sa naučiť prekonávať prekážky pokojne a kráčať odvážne vpred. Každý z nás žije život plný výziev a stretávajú ho problémy, musíme však veriť, že nás nič nemôže poraziť.“

Jeho slová síce znejú ako z motivačnej knihy, pravdou však je, že z jeho prístupu k splácaniu dlhov by si mnohí ľudia mohli brať príklad.