Na rozdiel od väčšiny iných druhov hmyzu je pacifický šváb (latinsky Diploptera punctata) živorodý. Samica nekladie vajíčka, ale rodí živé mláďatá, ktoré sa vyvíjali v jej tele. Pred pár rokmi však vedci pri pozorovaní týchto švábov prišli ešte na niečo fascinujúce. Keď sa mladé nachádzajú v tele matky, tá ich kŕmi žltým „mliekom“. A výskum ukázal, že táto tekutina je čo do obsahu energie trikrát hodnotnejšia než byvolie mlieka, čo z nej robí jednu z najvýžívnejších látok, aké poznáme.

Odborníci rozrezali niekoľko samíc, ktorým sa v tele vyvíjalo potomstvo, a na bližšie sa pozreli na samotné „mlieko“. „Obsahovalo všetko, čo môže živý tvor potrebovať: proteíny, esenciálne aminokyseliny, tuky aj cukry,“ uviedol vedci výskumu Leonard Chavas v jednom z rozhovorov. Dodal, že toto superjedlo umožňuje mláďatám Diploptera punctata rásť oveľa rýchlejšie než iným švábom.

Samice je možné „dojiť“, ale nie je to nič jednoduché. Treba ich totiž približne tisíc na zozbieranie 100 gramov výživnej tekutiny. A tak sa vedci v súčasnosti zameriavajú skôr na výrobu tejto látky umelým spôsobom.

Teoreticky by si ľudia v budúcnosti mohli prilievať do kávy či cereálií švábie mlieko. A možno sa dočkáme aj skutočne unikátnej zmrzliny.

Ostáva odpovedať na dve otázky: ako chutí, a je jeho konzumácia bezpečná pre človeka?

Nuž, Leonard Chavas si dúšok dal, a prežil. Podľa jeho slov nemalo švábie mlieko žiadnu špecifickú chuť a bolo neutrálne. Odpovedať na to, či je pre človeka škodlivé, je zložitejšie. Podľa biochemikov by jeho konzumácia nemala spôsobovať žiadne problémy, ale konkrétne dôkazy a štúdie zatiaľ chýbajú. Isté je jedno: ak bude ľudská populácia rásť takým tempom ako v súčasnosti, konzumácii hmyzu a hmyzích produktov sa človek nevyhne.