MENU
Menu
a

Spektrum Strapec hrozna za 11-tisíc eur? Oplatilo by sa ho pestovať

Japonsko sa nezvykne považovať za krajinu vína, a predsa sa ho tu ročne vyrobí trikrát viac než u nás. Krajina vychádzajúceho Slnka je tiež domovom najdrahšej odrody hrozna. Volá sa Ruby Roman (Rubínový Riman) a jeho kúpu by ste si určite dobre rozmysleli.

Príbeh Rubínového Rimana začal v roku 1995 v prefektúre Išikawa. Miestni farmári vtedy tlačili na tamojšie poľnohospodárske výskumné stredisko, aby vyšľachtilo hrozno s veľkými červenými bobuľami. Vysadilo sa celkom 400 pokusných rastlín, ktoré začali o dva roky neskôr rodiť prvé plody. Z týchto štyroch stoviek mali však červené bobule len štyri rastliny a iba jediná ich mala dostatočne veľké, aby splnila požiadavky farmárov.

Počas nasledujúcich 14 rokov výskumníci šľachtili práve túto jednu rastlinu. Zväčšovali bobule, zlepšovali chuť a farbu, zjednodušovali jej kultiváciu. Tento proces dal vzniknúť hroznu, ktoré dostalo prezývku „poklad Išikawy".V roku 2008 zažil Rubínový Riman svoj komerčný debut a prakticky ihneď sa dostal do novín. 700-gramový strapec hrozna sa totiž predal za desaťtisíc jenov, čo bolo vtedy asi 900 eur. V prepočte išlo o 25 eur za jednu bobuľu. Poklad z Išikawy sa tak stal nielen najdrahším hroznom, ale aj jedným z najcennejších druhov ovocia vôbec. Jeho reputácia sa ešte upevnila o osem rokov neskôr, keď sa strapec s 26 bobuľami predal za ohromných 11-tisíc eur.

Každý strapec Rubínového Rimana musí spĺňať prísne kritériá. V prvom rade musí každá bobuľa vážiť viac než 20 gramov a obsahovať najmenej 18 percent cukru. Existuje dokonca aj prémiový variant, ktorého každá bobuľa musí vážiť vyše 30 gramov a celý strapec potom viac než 700 gramov. Musí byť proste dokonalý.

Kúpiť Rubínového Rimana je pomerne ťažké, väčšina sa predá prostredníctvo aukcií, ale naďabiť na prémiový variant je prakticky nemožné. Tak napríklad: v roku 2010 sa urodilo len šesť strapcov, v roku 2011 nesplnil prísne podmienky ani jediný.

Rubínový Riman má podľa znalcov mimoriadne nízku kyslosť a vysoký obsah cukru. Chuťové bunky tak doslova zaplaví sladkosť. Pre niektorých však môže mať aj trochu horkú príchuť, a to kvôli cene. Predsa len, dať najmenej 19 eur za bobuľu je celkom dosť.