Najnovší výskum, ktorý k nám prichádza z Izraela, sa podľa Zdravia zameriava na pivné brucho, teda nebezpečný viscerálny tuk, ktorý sa usádza v okolí brucha, na dôležitých vnútorných orgánoch. Pozvali si takmer tristo obéznych dospelých ľudí, ktorých sledovali 18 mesiacov. Rozdelili ich do troch skupín, nasadili rôzne prísnu diétu. V jednej z nich sa účastníci zbavili tuku štvornásobne rýchlejšie ako v zvyšných dvoch.
Tí, čo držali najprísnejšiu diétu, teda konzumovali tzv. zelenú stredomorskú stravu, pili Mankai zelený kokteil a štyri zelené čaje denne, schudli najviac. Hladina viscerálneho tuku sa u nich znížila až o 14 percent.
Tuk okolo brucha
Viscerálny tuk je nebezpečný, pretože sa predpokladá, že do krvi uvoľňuje chemikálie a hormóny, ktoré spúšťajú zápal spojený s chronickými ochoreniami ako sú srdcové choroby a stukovatenie pečene. Časom sa hromadí medzi orgánmi, zvyšuje riziko cukrovky, demencie a predčasnej smrti.
Štúdia bola publikovaná v časopise BMC Medicine. Účastníkom ponúkli tri rôzne diéty, ktoré držali od mája 2017 do novembra 2018. Deväť z desiatich zúčastnených v prepočte boli muži. Dve skupiny dodržiavali variáciu stredomorskej stravy. Prvá sa držala „zelenej“ rastlinnej verzie s Mankai kokteilom a štyrmi zelenými čajmi denne, ktorými nahradili niektoré druhy červeného mäsa a hydinu. Druhá dodržiavala klasickú stredomorskú diétu a tretia skupina mala jesť zdravo, bez prísneho počítania kalórii. Tejto skupine len odporučili stredomorskú stravu.
Okrem toho všetci cvičili aerobik a silový tréning tri až štyrikrát týždenne po dobu 45 až 60 minút. Všetkým merali hmotnosť a obvod pása. Hodnoty klesli aj v druhej a tretej skupine, významné rozdiely tam však neboli.
Avšak v prvej skupine „zelenej“ diéty účastníci zhodili v priemere 3,9 percent svojej hmotnosti a 5,7 percenta obvodu pásu. Pri štandardnej stredomorskej strave to bolo 2,7 percenta hmotnosti a 4,7 percenta obvodu pásu. V tretej skupine len 0,4 percenta hmotnosti a 3,6 percenta obvodu pásu.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►