Mliečna ryba (latinsky „chanos chanos“) sa na Taiwane chová vo veľkom, avšak nie iba pre mäso. Miestni vedia zužitkovať aj vnútornosti, ktoré sú základnou surovinou pri príprave viacerých pokrmov. Varí sa z nich polievka, ale pripravujú sa aj smažené. Vnútornosti sú údajne veľmi chutné, ale človek sa musí preniesť cez ich nie práve najpríťažlivejší vizuál. Vyzerajú totiž ako varené červy.

Vnútornosti mliečnej ryby sa veľmi rýchlo kazia, a tak pokrmy z nich nájdu turisti najmä v blízkosti rybích fariem na juhu krajiny. Musia sa spracovávať čerstvé, obsahujú totiž enzým, kvôli ktorému sa kazia dokonca aj vtedy, keď sú chladené či mrazené.

Väčšina vnútorností sa vyhadzuje do odpadu, nie všetky sa totiž dajú konzumovať. Aby sa z nich dalo uvariť jedlo vhodné pre človeka, je potrebné, aby ryba niekoľko dní pred smrťou hladovala a z čriev sa tak dostala všetka strávená potrava.

a
Zdroj: Kaonsiung

Keď sa ryba vyvrhne, vnútornosti sa najprv poriadne umyjú a následne putujú do hrnca či panvice. Polievka vyzerá pre našinca absolútne nejedlo, ale na pražené vnútornosti s čiernou omáčkou sa dá pozerať. Vraj ide o naozaj chutné pokrmy, ale ich konzumácia si vyžaduje nemalú dávku odvahy práve kvôli nevábnemu vzhľadu. Turisti aj miestni však reštaurácie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti rybích fariem, veľmi radi vyhľadávajú. Pre cudzincov je totiž konzumácia vnútorností mliečnej ryby aj zážitkom.

Odvážili by ste sa takéto jedlo ochutnať? Dajte nám vedieť v komentároch.