Gallo pinto (Kostarika)

Gallo pinto sú teplé raňajky podávané po generácie v krajinách Strednej Ameriky, Kostarike a Nikarague. V španielčine výraz znamená „škvrnitý kohút“ kvôli čiernym a červeným fazuliam, ktoré jedlu dávajú viacfarebný, škvrnitý vzhľad. Základnými zložkami sú fazuľa a ryža, k nim sa pridá varená paprika, koriander, nakrájanou cibuľa a cesnak. Ďalšou obľúbenou prísadou miestnych je kostarická korenina salsa Lizano, ktorá pripomína worcesterskú omáčku. V Kostarike a Nikarague majú vlastnú variáciu gallo pinto. Valle central je šťavnatejšia a menej mastná verzia s čiernymi fazuľami, koriandrom a čili korením. Guanacaste je mastnejšia a sú v nej červené fazule, ktoré sú v nikaragujských receptoch mimoriadne obľúbené.

Šakšuka (Izrael)

Šakšuka odvodená z arabského výrazu pre „zmes“, je lacné a jednoduché teplé jedlo vhodné na každú časť dňa. Pozostáva z pikantnej paradajkovej omáčky pripravenej z olivového oleja, papriky, cibule a cesnaku a okorenenej rascou, paprikou a kajenským korením. Následne sa do zmesi nalejú pošírované alebo natvrdo uvarené vajcia. Servíruje sa s chutným chlebom, odporúčame pitu, domáci chlieb, toast. A čo je na šakšuke najlepšie? Ak ju ráno nevládzete dojesť, máte skvelú omáčku na cestoviny na večeru!

Churros s čokoládou (Španielsko)

Churros s čokoládou je obľúbeným raňajkovým jedlom Španielov. Chrumkavé vyprážané pečivo posypané škoricovým cukrom so šálkou horúcej čokolády je skvelým štartom do dňa. Okrem čokolády, existujú ďalšie variácie „nápojov“, ktoré do ktorých si môžete churros máčať. Champurrado je hustejší nápoj, dulce de leche je karamelizované mlieko s omáčkovou konzistenciou a café con leche je silná káva zmiešaná s horúcim mliekom. Churros majú rôzne variácie. Porras má kratší a robustnejší tvar a plnku z taveného syra. Tejeringo je tenší, okrúhlejší typ, ktorý pochádza zo španielskej provincie Grenada. Akékoľvek si dáte churros, uistite sa, že nezabudnete na čokoládu!

Chilaquiles (Mexiko)

Chceli ste niekedy na raňajky enchiladu? S chilaquiles – obľúbeným raňajkovým jedlom z Mexika si ju môžete dať! Kukuričné ​​tortilly nakrájajte na štvrtiny a zľahka vypražte alebo opečte. Potom ich potrite zelenou alebo červenou salsou, pridajte strúhané kuracie mäso, syr, nakrájanú cibuľu a vajcia, buď miešané alebo vyprážané. Nie je nezvyčajné nájsť chilaquiles zdobenú smotanou, syrom alebo plátkami avokáda. Pre veľkých hladošov odporúčame ako prílohu porciu pražených fazúľ a guacamole. Tajomstvo rôznych verzií chilaquiles spočíva v omáčke. Niektorí si dajú chilaquiles s použitím paradajkového a chilli základu rojos, zatiaľ čo iní uprednostňujú kombináciu jalapeno, limetky a koriandra. Či už omáčka červená alebo zelená, neexistuje nesprávna voľba. Koniec koncov chilaquiles pochádza z výrazu „chīlāquilitl“, čo je nahuatlský výraz, ktorý sa zhruba prekladá ako „čile a zelenina“.

Belgické vafle (Belgicko)

Belgické vafle sú právom označované za tie najautentickejšie vafle na svete. Základom bruselských vaflí je riedke kysnuté cesto. Procesom kysnutia sa štruktúra cesta mení a výsledná raňajková lahôdka má krásne jemne chrumkavé okraje. Tradične majú tvar obdĺžnika a servírujú sa pocukrované tzv. perlovým cukrom, čokoládovou polevou, karamelom a šľahačkou. Povrch vaflí môžete ozdobiť rôznym nakrájaným čerstvým ovocím. Ak raz budete v Bruseli, určite neodolajte ponuke ich famóznych vaflí, ktoré predávajú takmer na každom kroku.