Reštaurácia Franken v japonskej Ósake sa špecializuje na prípravu pokrmu známeho ako miso ramen. Ramen je japonská polievka, ktorá sa rozšírila už aj v našich končinách, no a miso je pasta z fermentovaných sójových bôbov. Asi si viete predstaviť, že nejde o pokrm, ktorý by ste si dali súčasne so zákuskom, no kuchári vo Frankene urobili práve to.

Priamo doprostred misky so sladkokyslou červenou polievkou umiestnili kúsok vanilkového zákusku s jahodou. V teplej tekutine sa koláč pomaly rozpustí a hoci to na prvé počutie znie odpudivo, majitelia reštaurácie tvrdia, že nezvyčajný pokrm sa rýchlo stal hitom podniku.

Ak by ste si mysleli, že kuchári jednoducho vložili do misky s ramenom prvý koláč, ktorý im prišiel pod ruku, mýlite sa. K výslednému pokrmu viedla tŕnistá cesta plná pokusov a omylov. Kuchári vyskúšali 30 rôznych zákuskov, kým našli ten pravý.

Vanilkový koláč s jahodou údajne s polievkou veľmi dobre ladí. Zjemňuje jej korenistú chuť, zatiaľ čo jeho sladkosť naopak ešte posilňuje chuť miso pasty. A vzhľadom na mimoriadne pozitívnu odozvu na sociálnych sieťach Japoncom polievka so sladkým koláčom naozaj chutí.

V súčasnosti je tento pokrm na jedálnom lístku iba dočasne, no pokojne sa sem môže zaradiť natrvalo. Stojí v prepočte sedem eur. Zdá sa to dosť, no berte to tak, že človek dostane za tieto peniaze polievku aj dezert.

Mimochodom, hoci sa človeku môže zdať, že zo strany reštaurácie Franken išlo o odvážny krok, nie je to celkom tak. Ešte predtým, než ponúkala ramen so zákuskom, servírovala zákazníkom výhradne ramen s kopčekom zmrzliny. A čuduj sa svete, mala úspech a na trhu sa udržala.