Menu
zdroj: Pixabay
Ovocie a zelenina.

Fotostory Ovocie, ktoré sa drasticky zmenilo: Ako kedysi vyzerali banány?

Život nás učí, že všetko sa mení. Najviac nám to pripomínajú naše deti, ktoré nám bez ostychu povedia, že obdobie, v ktorom sme žili, je pre nich doslova starovek.

Ak si myslíte, že napríklad ovocie či zelenina nepodliehajú žiadnej zmene (okrem hniloby), budete prekvapení, ako sa niektoré druhy rokmi zmenili. V dvoch článkoch vám ponúkame prehľad desiatich najzaujímavejších zástupcov ovocia a zeleniny.

Ovocie a zelenina.
Zdroj: Pixabay

Paradajka: Azda najväčšou zmenou zo všetkých druhov ovocia či zeleniny na tomto zozname  prešla paradajka. Vedeli ste, že súdy riešia už viac ako 130 rokov dilemu, či je to zelenina alebo ovocie? Kým najvyšší súd USA v roku 1893 rozhodol, že paradajky sú zelenina, Európska únia vo svojej smernici paradajky vyhlásila za ovocie, aspoň pre účely výroby zaváranín. Preto sa dnes posmešne vraví, že kým múdrosť vie, že paradajka je ovocie, znalosť vie, že ju nesmieme pridávať do ovocného šalátu. Paradajky sa na naše stoly dostali masovo v 18. storočí.

Sú jednou z privezených plodín - pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich priviezol ako okrasnú rastlinu Krištof Kolumbus. Pôvodné paradajky boli malé a až šľachtenie im ubralo na antioxidantoch a cukroch a pridalo na chuti a veľkosti. Zaujímavosťou je, že  ešte koncom 18. storočia paradajku nazývali aj „jedovaté jablko.“ Mnoho aristokratov a bohatých ľudí sa vraj otrávilo a zomrelo práve po konzumácii paradajok. Paradajka v tom však bola nevinne. Pravda je taká, že v období renesancie ľudia používali najmä cínový riad, ktorý obsahoval vysoký podiel jedovatého olova. Plody paradajky majú kyslé pH a po kontakte s riadom došlo k uvoľneniu olova, ktoré následne spôsobilo otravu aj úmrtia účastníkov aristokratických hostín. Paradoxne chudobní ľudí, ktorí jedli z dreveného riadu tento problém nemali a paradajky hojne konzumovali.