Menu
zdroj: Shutterstock
Ovocie a zelenina.

Fotostory Nielen melón vyzeral inak: Ako sa zmenilo ovocie a zelenina?

V utorok 13. októbra sme vám priniesli prvú časť článku o tom, ako sa v priebehu dejín zmenilo ovocie a zelenina. Dnes tu máme pokračovanie.

Ovocie a zelenina.
Zdroj: Shutterstock

Kivi: Mnoho ľudí si spája kivi s Novým Zélandom, v skutočnosti má ovocie pôvod v Číne. Na Nový Zéland dorazilo až začiatkom 20. storočia, kde sa udomácnilo a začalo vo veľkom pestovať. Pôvodne si ľudia mysleli, že chutí ako egreše, preto ho pomenovali čínsky egreš. Kivi však s egrešom a jeho rodom nemá nič spoločné. Pomenovanie dostalo podľa národného vtáka Nového Zélandu, ktorého vzhľadovo trochu pripomína. Pôvodné zelené kivi bolo oválne. Tvarom a veľkosťou ho možno prirovnať k slepačiemu vajcu.

Dnešné známe kivi je hnedé a má chlpatú šupku, ktorú môžete konzumovať, no napriek tomu ju väčšina ľudí šúpe. Kivi je pevné a časom zmäkne a dozreje. Ovocie je veľmi citlivé na tlak a stláčanie, v dôsledku toho rýchlo podľahne skaze. V súčasnosti je v niektorých krajinách dostupné aj zlaté kivi. Od tradičného zeleného sa nelíši len farbou dužiny, ale aj tvarom, pripomína hrušku. Chĺpky na šupke sú miniatúrne a v oveľa menšom množstve. Kvôli tomu je citlivejšie na poškodenie a dozrieva skôr. V porovnaní so zeleným kivi je zlaté sladšie, jemnejšie a menej kyslé. Vzhľadom na vyššie náklady na pestovanie, zber a prepravu, ho v obchodoch predávajú drahšie.