Menu
zdroj: Shutterstock
a

Fotostory 7 nechutných faktov o hovädzine, z ktorých vás strasie

Americká Rada pre ochranu prírodných zdrojov, NRCD vydala správu o potravinách, ktoré majú najväčší dopad na klimatické zmeny a životné prostredie. A je to veľmi zlá správa pre milovníkov mäsa. Absolútne najrizikovejším v rebríčku je práve hovädzie mäso.

hovadzina
Zdroj: Pixabay

Bez hovädziny by neboli emisie

Chov kráv v rámci mäsového a mliečneho priemyslu má na svedomí 65 percent emisií skleníkových plynov zo sektoru živočíšnej výroby. Na jedného kilogrmu hovädzieho pripadá v prepočte desať kilogramov rastlinnej potravy, ktorou dobytok kŕmia. Kravy v procese trávenia tvoria metán, čo je skleníkový plyn 20-krát škodlivejší ako oxid uhličitý. Problémom je aj hnoj, z ktorého sa uvoľňuje oxid dusný a ten má 298-krát ničivejšie pôsobenie ako oxid uhličitý. Redukovanie konzumácie tohto druhu mäsa by mohlo významne znížiť produkciu škodlivých emisií.